METALLER

Sink

Et klassisk, vedlikeholdsfritt som leveres i flere fargekombinasjoner.

Sink er lett å forme og egner seg meget godt til taktekking og fasade. Med sink på tak og fasade, kan en skape sitt eget personlige uttrykk. Sink danner sin egen patina og skal ikke, som andre fasader, vedlikeholdes – den skal bare nytes. Med sink kan en lage spennende fasader og flotte tak med levetid opp mot 100 år og lenger.

Sinken finnes i flere varianter.

Blank – Det klassiske materialet for alt blikkenslagerarbeid i false- og loddeteknikk. Naturlig patinering som dannes av værpåvirkning, beskytter materialet og gjør vedlikehold og stell overflødig.

Forpatinert grå – Materialet som er “forpatinert” fra fabrikk, sikrer at overflaten straks får det grå utseendet. Anbefales særlig til utseendemessig krevende tak- og fasadeflater, deksler og takrennesystemer.

Fasader bør helst alltid utføres med forpatinert grå.

Forpatinert sort – Med overflatekvaliteten “forpatinert sort”, er det også en mørk variant av sitt økologiske materiale. Dette umiskjennelige utseendet, de mangfoldige utformingsfordelene og de velprøvde bearbeidingsegenskapene gjør forpatinert sort forutbestemt til prosjektering og realisering av fremragende metalliske bygninger og tilbehør.

 

 

Kobber

Et tidløst metall som formes av tiden. Kobber har vært brukt til tak og fasade helt tilbake til 1200-tallet. Erfaring i teknikk og bruk er derfor lang.

Kobber er uløselig i vann (H2O) men oksiderer i kontakt med luft. I tørt klima (liten luftfuktighet) får kobber en tilnærmet usynlig hinne som stanser videre oksidasjon. I fuktig luft oksiderer kobberet og lager først en brun patina som med årene går over mot grønn patina. Den grønne hinnen beskytter kobberet mot videre forvitring av metallet. Kobber er glimrende til bruk på tak og fasade. Det er helt vedlikeholdsfritt, enkelt å bearbeide og har lang levetid. På vegg vil den mørk brune fargen holde seg gjennom årene pga lite nedbør og at fasaden tørker fort. På tak kommer den grønne fargen til syne etter ca 20 år. Det er fordi det her er mer nedbør som påvirker patineringsprosessen. Patineringsprosessen varierer også fra sted til sted.

Kobber forvitrer med 0,1 mm pr 100 år. Vi snakker derfor om en levetid på flere hundre år.

Kobber finnes i flere varianter.

Naturlig – En ubehandlet variant. Her starter naturen selv patineringen når produktene blir montert

Grønn patinert – et produkt hvor leverandør har fremskyndet patineringsprosessen. Kobberet har den samme fargen som om det skulle vært ferdig med patineringsprosessen på naturlig måte.

Brun patinert – et produkt hvor kobberet bare er “hjulpet litt på vei”. Kobberet har fått den karakteristiske mørkebrune fargen, men vil fortsette å utvikle seg til å bli grønt på naturlig vis.

 

Aluminium

Når vekt, fargevalg og miljø spiller en rolle blir bruken av aluminium kanskje det rette valget.

Aluminium er et meget anvendelig materiale til bruk i fasader, taktekking, profiler og beslag. Materialet har en lav egenvekt og er korrosjonsbestandig.

Aluminium kan lett bearbeides til ønsket form. Dette gir nesten ubegrensede muligheter for bruk.

Det kan lakkeres, elokseres eller brukes ubehandlet. Dermed står man fritt i valg av farger og uttrykk.

Egenvekten for aluminium er ikke mer enn 2,8 kg pr m2 for en 1 mm plate.

Aluminium kan gjenvinnes i det uendelige uten at egenskapene forandres. I tillegg er aluminium et verdifullt metall selv som skrap til gjenbruk. Nyere studier har vist at opp til 93 prosent av aluminiumen som blir brukt i byggeindustrien, kan resirkuleres.

 

Stål

Stål er en legering med jern og karbon som de primære legeringselement.

En klassisk definisjon er at stål er jern-karbonlegeringer med opptil 2,1 prosent karbon. Karbonet gjør stålet sterkere ved å legge seg interstitielt mellom jernatomene i krystallgitteret (med interstitielt menes at de ligger fullstendig mellom), slik at det ikke er direkte kontakt mellom jernatomene. Dermed hindres jernatomene i å gli i hver sin retning, og legeringen blir hardere enn rent jern. Karbonatomene vil også påvirke fasetransformasjonene i metallet, slik at stålet blir mer herdbart.

Andre legeringselementer kan være mangan, krom eller nikkel. Når karboninnholdet i jern overstiger 2,1%, blir dette betegnet som støpejern.

Vi lagerfører disse stålplatene:

Galvanisert stål i 0,7 og 0,9mm tykkelse

Plastbelagt stål 0,7 og 0,9mm(belegg i ulike farger)